X

hr

en

* Klikom na fotografiju će se otvorit galerija u većoj rezoluciji!

Okusi Hrvatsku: Istarske delicije i ljepote

Destinacija: Istra

Ponuda: Hum-Motovun-Višnjan-Poreč-Rovinj

Cijena: Na upit

* Klikom na fotografiju će se otvorit galerija u većoj rezoluciji!

1.dan: Zagreb – Hum – Beram – Motovun

Polazak grupe iz Zagreba u jutarnjim satima. Putovanje do središnjeg dijela Istre. Vožnja Alejom glagoljaša do Huma, najmanjeg grada na svijetu. Upoznavanje s prošlošću mjesta s posebnim naglaskom na glagoljsku tradiciju. Kraći odmor u „Humskoj konobi“, izrađena u kamenu i drvu savršeno se uklapa u ambijent Istre. Predlažemo da probate ”Istarsku supu” koja se pije iz bukalete ili poznatu ”Humsku bisku”. Sušenjem imele i još tri vrste trave, te zatim mješanjem s rakijom komovicom nastaje biska. Nastavljamo putovanje do crkvice sv. Marije od škriljinah u mjestu Beram. Ova mala crkva poznata je po jednom od najvrednijih djela istarskog srednjovjekovnog slikarstva. Od 40-ak fresaka iz 15. stoljeća, s biblijskim motivima majstora Vincenta iz Kastva, najpoznatija je “Memento Mori”. Odlazak u Motovun, gradić poznat po filmskom festivalu i legendi o Velom Joži sa čijih se zidina pruža jedinstveni pogled na Motovunsku šumu, dolinu rijeke Mirne i okolicu. Odlazimo do mjesta Livade u Motovunskoj šumi, koje se još naziva i “centrom svijeta tartufa” zbog nalazišta ovih cijenjenih gljiva koje rastu ispod površine zemlje. Ručak u renomiranom restoranu Zigante, čija se ponuda bazira na tartufima i izabranim vinima iz Istre i cijeloga svijeta. Moguće je organizirati pokazno traženje tartufa. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: Motovun – Višnjan – Poreč – Jama Baredine – Grožnjan

Nakon zajutarka posjet stanciji „Boškarin“ kraj Višnjana. Uz vodstvo domaćina upoznati ćemo autohtono istarsko govedo boškarina. Saznati ćemo po čemu je specifično i različito od ostalih vrsta, te o problemima izumiranja ovog miroljubivog gorostasa. Nastavljamo putovanje do Poreča gdje ćemo razgledati Eufrazijevu baziliku. Najljepši i najznačajniji sačuvani spomenik ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju, nalazi se pod zaštitom Unesco-a kao svjetska kulturna baština. Ručak u konobi „Idila“ u malom mjestu Rakovci. Ova konoba, osim zbog ambijenta, poznata je i cijenjena zbog ponude tradicionalnih istarskih jela: pršut, ovčji sir, maneštra, fuži, ombolo, kiseli kupus, fritaje, šparoge, kroštoli… priču ćete najbolje zaokružiti čašom dobroga istarskog vina, terana ili malvazije. Izbor je na vama. Nastavljamo s obilaskom jame Baredine, geomorfološkog spomenika prirode, jedine jame u Hrvatskoj uređene za posjetelje. Ostatak dana provodimo u Grožnjanu, drevnom gradiću smještenom u bajkovitom ambijentu sa bogatom tradicijom kulture. Danas je poznat kao grad umjetnika, sa brojnim galerijama i umjetničkim ateljeima. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: Motovun – Dvigrad – Rovinj – Učka – Zagreb

Zajutrak. Odlazak u Dvigrad. Obilazak ostataka nekada najvećeg grada u Istri. Sredinom 17. stoljeća stanovnici su napustili grad zbog epidemije kuge i odselili se u obližnji Kanfanar. Danas vidljive kamene ruševine ocrtavaju sliku srednjovjekovnog grada, odnosno kaštela opasanog dvostrukim obrambenim zidinama i kulama, uz kojeg su vezane brojne legende. Ostatak prijepodneva provodimo gradu Rovinju, jednom od glavnih simbola Jadrana. Šetnja starom jezgrom grada smještenom na poluotoku. Obilazak crkve sv. Eufemije, zaštitnice grada i slikovitih strmih uličica. Nastavljamo putovanje do parka prirode Učka. U šumskoj oazi svježine smješten je restoran „Dopolavoro“. Ljubitelji dobre hrane, prvenstveno jela od divljači, naći će svoje mjesto u ugodnom ambijentu lokala. Domaći specijaliteti lovačke kuhinje su ”Hrbat od jelena sa borovnicama” i ”medvjeđa šapa”. Nakon ručka predlažemo šetnju planinskim stazama do dubokih i tihih šuma, te planinskih livada i vrhova. Povratak u Zagreb predviđen u večernjim satima.

Cijena aranžmana uključuje:

prijevoz prema programom utvrđenom itinereru
smještaj u hotelu 3* u Motovunu u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja sa zajutarkom
ručak u restoranu Zigante
posjet stanciji Boškarin
ručak u konobi idila
ulaznicu za jamu Baredine
ručak u restoranu Dopolavoro
troškove turističkog pratitelja
osiguranje jamčevine
osiguranje od odgovornosti
organizaciju putovanja